Може би вече ви омръзна да четете всякакви полезни характеристики на зеленчуците.
Но сега сме ви подбрали няколко интересни факти за зеленчуците, които вероятно не знаете.
А освен да готвим "сме се събрали" и да научим нещо ново.
Пресни или сготвени?
Определено, пресни. Но не може и да не ги обработваме топлинно понякога. Затова е важно да не ги подлагаме прекалено на топлината. И нещо, което може би добре знаете, повечето витамини се намират в кората, затова не белете зеленчуците, които го позволяват (краставиците например).
Ако не обичате зеленчуци, това може да е генетично
Понякога естествената горчивина на някои зеленчуци, като брюкселското зеле, е причина за нехаресването на някои зеленчуци. Има научни изследвания, доказващи връзка между ДНК-то и отношението към някои зеленчуци. Около 50% от населението на Земята има този ген.
Знаете ли, че доматите всъщност са плод?
Доматите са най-консумираният зеленчук във Великобритания. Но нека бъдем коректни, доматите всъщност за плод, независимо от соления си вкус.
Менят цветовете си
Знаете ли, че морковите, които ние познаваме като силно оранжеви зеленчуци, всъщост са били бели или лилави. Някъде през 17 век в Холандия е "изобретен" оранжевият морков.
Най-мразените зеленчуци в света
Брюкселското зеле, определено. С изключение на Великобритания, там много се радват на зеленчука. Има начин да бъде намалена естествената му горчивина, тъй като от друга страна е много полезен и не трябва да се изключи от менюто.
Картофите могат да са супер опасни
Да, точно така. Никога не яжте зелен картоф. Има едно съединение, наречено соланин. То е характерно за нощните зеленчуци, а като част от тях, картофът също го има. Соланинът е вещество, което може да предизвика диария, сърбеж, повръщане и др. Затова, ако видите следи от зелени петна по картофите, в никакъв случай не ги яжте. Отравянето със соланин, обаче може да предизвика кошмари, халюцинации, загуба на съзнание, треска, парализа, хипертония и дори смърт.