понеделник, май 20, 2024

Родопи – домът на Орфей

Родопа планина е величествена, красива и спираща дъха. Изпълнена е с история, мистика и кътчета, които доказват ролята и на бранител от миналото до днес. Веднъж посетили Родопите, те ще останат завинаги в сърцето Ви и ще Ви карат да се връщате отново и отново. Точно таза красота, непозната и различна, е видял Орфей и е останал и творил, търсил, намерил любовта и възпял в песните си, които се чуват като ехо от различни места в Родопите. Затова и те могат да се нарекат домът на Орфей.

Историята на орфееви Родопи

Родопите са планина, който съчетава девствена природа, вековни гори и множество защитените природни и животински видове, но легенди, предавани от уста на уста за величието й.

Родопите са наричани планината на Орфей и това съвсем не е случайно. Според една легенда, Орфей се разхождал час след час и се впечатлявал от красотата, която е останала далеч очите и посегателствата. Орфей попаднал в плен и спрял на една висока скала, за да съзерцава. Толкова омагьосан, дори не видял, че от една съседна скала, се появила триглава змия, която изплезила език, за да го ухапе с отровата си. Изведнъж, той отместил поглед и я видял. Помощ нямало откъде да търси, затова хванал арфата си и започнал да свири. Така песен след песен, три дни и три нощи. Змията се захласнала и успокоила, започнала да слуша, докато накрая не заспала в непробуден сън. А Орфей успял да избяга. Къде, никой не знае, но звуците на арфата му, още се чуват при потрепването на дърветата от поривите на вятъра.

По следите на Орфей в Родопите

Ето кои места задължително трябва да посетим, за да се докоснем до омаята на Орфей

село Гела

Няма как да не започнем разходката си от това родопско село, защото то се смята за родното място на Орфей. Там той е израснал и започнал първите си опити да свири и твори на арфата си.

Село Гела се намира в Западните Родопи, на 6 км от Широка Лъка и на 30 км от Смолян, при 1500 метра надморска височина.

Орфееви скали

Те се намират в подножието на връх Снежанка и на около 2 км от курортен комплекс Пампорово. До тях стигате по лесно достъпна пътека, която е маркирана. От скалите се разкрива гледка, която дори най-добрия художник не може да нарисува: цялата Родопа планина, поднесена на длан.

Орфеевите скали са били едно от любимите места на Орфей, където той седял и свирил на арфата си за своята любима Евридика.

Водопадът на Орфей

Водопадът е част от екопъкета Каньонът на водопадите, на 37 км от село Гела. Пътеката е добре маркирана и изпълнена с много красиви кътчета и водопади, но най-внушителен е водопадът на Орфей. Той е висок 68 метра. Най-пълноводен е през пролетта. Водите му се спускат стремглаво между скалите, като ако се загледате, сякаш описват арфата на Орфей. Падът на водата пък от своя страна дори сякаш нашепва някоя от песните му. Това го прави магнетично място, криещо много тайни и неразгадани легенди.

 Дървото на Орфей

Дървото на Орфей е поредният отпечатък, който Орфей е оставил, за да ни покаже, че е живял и творял в Родопите. То се намира край село Борино, на 42 км от село Гела и е част от екопътека Дяволската пътека.

За да стигнете до него трябва да преминете през т.нар Малък кръг  или Дяволския мост, оттам скритите водопади, отбивката за Буйновското ждрело, търсите заслона на билото и сте до дървото на Орфей.

То е обявено за защитена природна забележителност и представлява 100-годишен черен бор с височина 34 метра. Клоните му така са се преплели, че сякаш описват лирата на Орфей, именно затова е известно като Дървото на Орфей или Лирата на Орфей.

връх Орфей

Връх Орфей е с височина 2188 метра и е вторият по височина в Родопите. До него спокойно по-подготвени туристи могат да стигнат. Бил е едно от любимите места на Орфей, защото от него се откривала гледка към малките къщи на село Гела, родното на Орфей, към величието на Родопите и скалите, които го обграждат.

Именно с него е свързана и легенда и химна на Родопите за жените, които намазали лицата си с въглен и се скрили в пещерата там, за да се спасят от разбойници.

пещера Дяволското гърло

Намира се край село Триград и Триградското ждрело. Тя е пропастна пещера, криеща множество тайнства, едно от които е свързано с Орфей. Смята се, че именно в пещерата, чийто край, остава неизвестен и до днес, Орфей слиза, за да търси любимата си Евридика. Той стига до подземното кралство на Хадес и успява да го измоли да му върне любовта, но с условието, докато излязат на горната земя, да не се обръща. За съжаление, Орфей толкова искал да зърне своята Евридика, че не спазил това условие и тя изчезнала в бездната, без той да може да я чуе и види никога повече.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече